Den enes kött…

Det som fungerar för mig, fungerar inte nödvändigtvis för dig. GAPS Näringsprotokoll är inte en diet som ser likadan ut för alla. Den är utvecklad för att på olika sätt passa alla. Dr. Natasha Campbell-McBride förklarar varför i sin artikel ”One man´s meat is another man´s poison”. Här kan du läsa min fritt översätta version!

Vi är alla skapade olika; var och en av oss är en unik individ. ”One size fits all” fungerar aldrig. Det är därför vi har en så ofantligt stor mängd olika dieter; hög-kolhydratkost / låg-kolhydratkost, högt fett /låg-fett, hög-protein / låg-protein, rå mat / tillagad mat, och så vidare. Det finns helt enkelt inte något som heter att någon mat i sig är ”bra” eller ”dålig”, utan att ta hänsyn till vem som ska äta maten. Och då inte bara vem som äter, utan i vilket tillstånd just den personen befinner sig i.

För att förklara det här mer i detalj, så har vi alla olika ärftlighet och uppbyggnad. Om dina förfäder var Vikingar eller Eskimåer, då är chansen stor att du behöver äta mängder av fisk, kött och fett. Men kommer dina förfäder från Medelhavsområdet eller något annat tropiskt område i världen, kanske du behöver mer kolhydrater i din kost. Kinesisk och Ayurvedisk medicin delar upp oss grupper utifrån vår uppbyggnad, och skulle aldrig drömma om att tillämpa kost eller örter utan de här insikterna, eftersom olika personer kräver olika inriktningar.

Kroppens uppbyggnad är bara en faktor, det finns flera.

Under vår livstid genomgår våra kroppar olika anabola/katabola cykler, det vill säga perioder då kroppen bygger upp sig eller renar sig. Sådana här cykler sker både dagligen och beroende på säsong. Men de kan också ske när kroppen tycker att det är nödvändigt. För att bygga upp kroppen krävs helt andra näringsämnen än de näringsämnen som behövs för att rena kroppen. Animalisk föda är generellt sett uppbyggande och växtbaserad kost är renande. Bara din kropp vet vad den behöver för tillfället i ditt liv.

Beroende på vad din kropp har för sig för tillfället, beroende på årstid, beroende på väder eller om du utsätter dig för stress, kan kroppen växla mellan olika sätt att producera energi på – exempelvis genom att förbruka glukos eller fett. Bara din kropp vet vad som är lämpligt för tillfället, och det krävs väldigt olika näringsämnen för olika sätt att skapa energi på.

Vårt autonoma nervsystem ansvarar för alla ”autopilot”-funktioner i kroppen. Till exempel att hjärtat slår och blodet cirkulerar, för matsmältningen, och så vidare. Autonoma nervsystemet består av två delar – sympatiska och parasympatiska nervsystemet. De här två systemen arbetar generellt sett i varandras motsats för att skapa en komplex balans i kroppens alla funktioner. Beroende på ett oändligt antal olika faktorer, kommer kroppen att växla mellan att låta det sympatiska eller parasympatiska systemet dominera. Det här kan växla flera gånger varje dag, med några dagars mellanrum, beroende på vilken tid på året eller vilken åldersgrupp du tillhör. Det som är viktigt att förstå är att de här olika systemen behöver väldigt olika näringsämnen. Det ena behöver kött och fett och det andra behöver mer växtbaserad näring. Bara din kropp vet vilka proportioner mellan protein, fett och kolhydrater som just du behöver under just den period av livet du genomgår just nu. Inga forskare eller laboratorier kommer att kunna beräkna detta åt dig.

Sedan har vi syra- / basbalansen, som också förändras flera gånger under en dag beroende på en rad faktorer. Här florerar en myt i hälsokretsar som går ut på att det är dåligt att vara ”försurad” och att alla behöver eftersträva att vara ”basiska”. Olika livsmedel har sedan klassificerats som ”basande”, som frukt och grönsaker, eller ”försurande”, som kött och spannmål. Det här är helt enkelt inte sant. Din kropp växlar mellan att vara basisk och sur hela tiden, beroende på flera olika faktorer så som autonoma nervsystemet, typ av energiproduktion för tillfället, hormonbalansen för tillfället, andning för tillfället, njurfunktion, varav allt det här i sin tur är beroende av dagliga cykler, årstid, väder och fysisk aktivitet. Beroende på alla de här olika faktorer, så kan exempelvis ett äpple som anses vara ett ”basande” livsmedel, göra din kropp ”försurad” och kött som anses vara ett ”försurande” livsmedel, göra din kropp ”basisk”. Bara din kropp vet hur den ska använda olika livsmedel som erbjuds vid en särskild tidpunkt i livet. Bara din kropp har det som krävs för att göra de här komplexa beräkningarna.

Som om det inte vore nog, så har vi vatten- och elektrolytbalansen i kroppen att ta hänsyn till också. Den varierar också beroende på en rad olika faktorer. Vanliga vården anser att salt är dåligt och att vi borde minska intaget av salt. Processat salt borde inte konsumeras alls, precis som att annan processad mat inte borde ätas (eftersom de är onaturliga och inte borde kallas för ”mat”). Däremot innehåller oprocessat salt som havssalt och bergssalt över 90 mineraler som inte bara är bra för oss, utan nödvändigt för att kroppen ska upprätthålla rätt vatten- / elektrolytbalans. Sedan har vi myten att vi måste dricka en massa vatten varje dag, det finns till och med angivet att vi ska dricka en viss mängd liter per dag. Följer du ett sådant råd, kan du få stora problem, exempelvis om du har låg elektrolytnivå och behöver mycket salt i stället för vatten. Det spelar ingen roll hur smarta vi tycker att vi är, vi kan inte räkna ut hur mycket salt eller vatten vi behöver få i oss under en viss period. Bara din kropp vet det här, och har ett utmärkt sätt att tala om det för dig – är du törstig, drick, är du sugen på mer salt, ät salt eller mat som innehåller mycket salt.

Det här är bara några faktorer som visar att inget labb-test, läkare eller forskare, ingen bok, kan beräkna vad just du behöver klockan åtta på morgonen, ett på natten eller däremellan. Bara din kropp vet vad den behöver varje dag, varje timma och varje minut.

Så hur gör man? Hur ser man till att få i sig rätt näring?

Lyssna på din kropp. Om du tänker efter – om kroppen behöver en viss mängd protein för tillfället, en viss mängd fett, en viss mängd kolhydrater, en viss mängd vitamin B12 och en viss mängd vitamin C – hur ska den förmedla det till dig? Och även om kroppen har olika sätt att tala om det på, hur ska du kunna väga in alla de här olika faktorerna och beräkna hur mycket näring du behöver för att få i dig rätt mängd? Här var naturen snäll mot oss, och försåg oss med olika sinnen, så som smak och lukt, och att vi blir sugna på en viss sorts mat, samt att vi blir tillfredsställda efter att ha ätit en viss sorts mat. När kroppen behöver en viss uppsättning näring, kommer den se till att du blir sugen på just de livsmedel som kan förse dig med just detta. De livsmedlen kommer att lukta gott och smaka gott, och du kommer att känna dig tillfredsställd när du har ätit dem. Men inom en timma eller två kommer din kropp att ha behov av något helt annat. Då kommer du att känna samma sak för helt andra livsmedel, som kommer att förse dig med det du behöver just då.

Enda sättet att få i dig rätt näring är alltså att lyssna på din kropp.

Cravings – sug efter mat

Att vara sugen på viss sorts mat kan vara en vägledning. Det kan vara kroppens sätt att tala om för dig vad du behöver just då. Därför kan det vara bra när du blir hungrig, att stanna upp och fundera över vad du är sugen på just då. Svaret bör komma ganska direkt, och bara tanken på just den maten kommer göra att det vattnas i munnen på dig. Om du lyssnar på vad kroppen talar om för dig att äta inför varje måltid, så kommer du att smälta och bryta ner maten bättre. För du har ätit rätt mat vid rätt tidpunkt.

Problemet är att i vår moderna och kommersiella värld, så har kroppens signaler störts ut av kemikalier som påverkar vår smak, det vill säga processad mat. Att lyssna på kroppens signaler gäller enbart naturlig mat. När du slutar äta processad mat, kommer du att få tillbaka dina naturliga signaler.

Luktsinnet

Djur stoppar aldrig något i munnen utan att ha luktat på det först. Djur har kontakt med sina naturliga instinkter. Luktsinnet ger kroppen mängder av information. Om det är säkert att äta, om det har blivit kontaminerat av kemiska ämnen eller mikrober, om det är färskt, och viktigast av allt – om kroppen behöver det för tillfället. Lukta därför alltid på maten innan du stoppar det i munnen. Är det rätt mat för just dig för tillfället, så luktar det gott och tilldragande. Är det inte det, kommer det inte lukta gott. Respektera ditt luktsinne och lyssna på det.

Problemet är att många av oss har ett luktsinne som är skadat och påverkat av parfymkemikalier. Alla luktiga kemikalier så som tvättmedel, städprodukter, luft”fräschare” och parfymer blockerar luktsinnet i näsan. Näsan har bara en begränsad mängd luktreceptorer, och när de är blockerade eller upptagna av en kemikalie, så kommer nya molekyler inte ha någon receptor att fästa vid. Därför kan du inte känna lukten. Personer som luktar som en hel parfymfabrik känner inte själva hur mycket de luktar, eftersom deras luktreceptorer är blockerade. Samma sak gäller med tvättmedel som har skarp parfymlukt för att maskera den otrevliga kemiska lukten från tvättmedlet. Folk som använder sådana tvättmedel regelbundet kan inte känna lukten av dem längre eftersom de exponeras för lukten överallt – i kläder, sängkläder och handdukar. De här människorna kan inte känna vad deras mat luktar. För att få tillbaka ditt luktsinne behöver du ta bort alla parfymerade produkter och ersätta med naturliga. Inom ett par veckor bör ditt luktsinne vara tillbaka igen.

Smaksinnet

Mat är en av våra största livsnöjen, och så ska det vara! Om maten inte är njutbar, då är det fel mat för dig just i den stunden – oavsett hur ”hälsosam” den anses vara. Så låt ditt smaksinne avgöra vad du ska äta för att du ska få exakt rätt näring.

Problemet här är smaksinnet har blivit förstört av att äta skräpmat. Processad mat innehåller kemikalier som påverkar smaksinnet. De här kemikalierna kan påverka din smakupplevelse under lång tid, därför är det viktigt att sluta äta processad mat, för att få tillbaka sitt smaksinne. Näringsbrister kan också påverka smaksinnet, zinkbrist till exempel. När du börjar äta naturlig och näringstät mat, kommer näringsbristerna att åtgärdas och ditt smaksinne komma tillbaka. Toxiner i munnen kan också påverka smaken. Testa att borsta tänderna med olivolja i stället för tandkräm. Det är en Ayurvedisk procedur som är känd för att detoxa munnen. Vänd dig till en holistisk tandläkare eftersom många tandlagningsmaterial kan vara toxiska och påverka ditt smaksinne.

Tillfredsställelse

Om du har ätit en måltid utifrån ditt näringsbehov för stunden, kommer du att känna tillfredsställelse. Du kommer inte att vara sugen på något annat, bara känna en skön tillfredsställande känsla vilket kommer att göra att du kan fokusera på andra saker i ditt liv och inte behöver tänka på mat på ett tag.

Det är viktigt att inte överäta. Lyssnar du på kroppen så kommer du inte att överäta, för då slutar du äta när du inte längre känner tillfredsställelse. Så fort du fått tillräckligt med näringsämnen, kommer kroppen signalera att det räcker.

Sötsug är vanligt hos GAPS-personer på grund av ostabilt blodsocker. Det tar tid att normalisera blodsockret och det mest effektiva sättet att normalisera det är att äta mycket fett, i synnerhet djurfett. Tillsätt ordentligt med fett till varje måltid. För att hålla blodsockret jämnt mellan måltiderna, kan du blanda ghee eller smör och honung i en burk som du bär med dig och äter en sked ur, med 20-30 minuters mellanrum under hela dagen. Det kan vara särskilt hjälpsamt under de första stegen av introduktionsdieten. I takt med att du läker och blodsockret stabiliseras, kan du minska mängden smör/honung.

Hur applicerar vi de här insikterna på GAPS Näringsprotokoll?

GAPS Näringsprotokoll är inte skrivet i sten – du måste anpassa det utifrån din unika kropp och dina unika behov. På GAPS Näringsprotokoll finns en lista att följa, men när du äter de här livsmedlen och i vilka mängder är upp till dig. Lyssna på kroppens behov som den kommunicerar genom vad du är sugen på, lukt, smak och tillfredsställelse. Till exempel kanske du bara känner för ett äpple till frukost ena dagen, medans nästa dag kanske du känner för en stor frukost med ägg, bacon, korv och en sallad. Eller som ett annat exempel så kanske du är helt nöjd med buljong och kokt kyckling ena dagen, medans nästa dag känner du dig mer nöjd med yoghurt och grönsaker. Din kropp kommer att tala om vilka proportioner protein, fett och kolhydrater den behöver till varje måltid.

Hur tillfredsställd du är, kommer att tala om för dig när det är dags att flytta vidare till nästa steg i introduktionsdieten och när det är dags att flytta vidare till Full-GAPS dieten. Det är möjligt att äta något som annars inte är ”tillåtet” på GAPS-dieten, för att din kropp vill ha det. För det är det just du behöver, just då. Blir du helt plötsligt sugen på färska tomater – ät det. Då innehåller tomater just den näring som just du behöver, just då. Om du inte äter det kroppen talar om för dig att den behöver, kan du får problem. Elektrolytbalansen kanske rubbas, eller hormonerna kanske inte fungerar som de ska, eller något annat. Det må vara ”fusk”, men när din kropp är tillfredsställd, kommer du inte längre vilja ha det speciella livsmedlet och du kan gå vidare i protokollet. Varje framsteg innebär två steg fram och ett tillbaka. Läkning är inget undantag. Så oroa dig inte över ”fusk” om din kropp verkligen vill ha något. Det är inte ”fusk”, det är att arbeta med din kropp och respektera den. Kom ihåg att din kropp vet oändligt mycket mer om sig själv än all vår intelligens och vetenskap ihop.

Kom också ihåg att ditt näringsbehov förändras löpande. Det innebär att vad du är sugen på, också kommer att förändras hela tiden. Det du ville ha till frukost kanske inte alls känns frestande till lunch. Du är en unik individ och vad som passar en person runt matbordet, kanske inte passar en annan.

Hur tillämpar vi det här på barnen på GAPS Näringsprotokoll?

Som förälder måste vi fatta beslut åt våra barn. GAPS-barn har ett förändrat luktsinne, smaksinne och de kan ha ”cravings” och sug efter mat som kan vara skadlig för dem. Ofta är det processad mat de vill ha, vilket vi tar bort på GAPS Näringsprotokoll. Som effekt kan barnet gå igenom en rad symptom (beteendemässiga och fysiska). Det här är viktigt för föräldrar att förstå för att kunna hjälpa sina barn igenom den här svåra perioden. Ditt barns kropp befinner sig i ett sjukligt metabolt tillstånd och kräver därför ohälsosam mat för att upprätthålla detta tillstånd. Så om du inte vill upprätthålla detta sjukliga tillstånd, kan du inte tillåta den här maten. Att ändra tillståndet till ett hälsosamt metaboliskt tillstånd tar tid och hårt arbete. GAPS Näringsprotokoll kommer att göra detta, så håll dig till listan över ”tillåtna” livsmedel. Det är viktigt att ditt barn börjar använda sina sinnen, vilket är något det behöver lära sig. Så fyll huset med GAPS-tillåtna livsmedel och låt ditt barn välja (inom rimliga gränser förstås). Låt ditt barn upptäcka maten på det sätt det behöver – ät med händerna, ät maten kall eller varm, ät vid matbordet eller låt barnet äta lite hela tiden under hela dagen.

Redan under barnets första år och från att barnet börjar äta fast föda, etableras barnets relation till mat. Det är extremt viktigt att göra detta, för missar man att göra det kan många problem uppstå, inte bara matrelaterade problem utan också problem med beteende, attityd, känslor och till och med inlärning. Barnet måste få använda alla sina sinnen – känsel, smak, lukt, syn, och så vidare. De behöver känna på maten, känna textur och temperatur mot fingrarna, känna aromen, titta på maten och sedan behöver de använda sina rörelsereceptorer i musklerna för att flytta maten till munnen (vilket barnet måste få välja själv att göra frivilligt). De behöver lukta och smaka, sedan tugga och svälja. Sedan får de feedback på hur maten påverkar dem, vilket fullbordar upplevelsen. Det här är en väldigt komplex blandning av sensoriska intryck som deras små hjärnor ställs inför för första gången i livet. Och det är absolut avgörande för att hjärnan ska utvecklas normalt, nya receptorer, kopplingar och center i hjärnan ska utvecklas, vilket utvecklar den emotionella profilen hos en människa, den generella personligheten och inställningen till livet. För att lyckas med allt detta är det avgörande att små barn får äta med händerna. Faktum är att när man insisterar på att använda bestick och är överdrivet renlig i det här läget, kan det skada barnets utveckling. Detta är en väldigt kort fas och renlighet och ordning kommer snart. När barnet blir matad av någon annan och inte själv är fullt involverad i processen, utvecklas inte hjärnan som den ska. Barn som får utveckla ett hälsosamt förhållande till mat har vanligen varma och positiva personligheter.

För att barnet ska utveckla normala sinnen i relation till mat, behöver det naturlig, hälsosam mat full av smak och tillfredsställelse. Maten måste vara hemgjord och tillagas av färska, naturliga ingredienser.

Sammanfattningsvis: Det tog naturen miljarder år att designa människokroppen – det är en otroligt intelligent skapelse! Den naturliga maten har utvecklats under samma tidsperiod. Din kropp förstår den här matens sammansättning och vet vilken mat den ska välja för olika behov. Det enda vi behöver göra är att behandla den med respekt. Använd dina sinnen för att guida dig genom dina val – när du ska äta, vilken mat du ska äta och i vilken kombination. Och kom ihåg – du är unik. Det som passar en annan människa kanske inte passar dig.

One Man’s Meat is Another Man’s Poison!