Studie; PANDAS

PANDAS är ett tillstånd som uppstår plötsligt i barndomen, och karaktäriseras av symptom som tvångsbeteende, ångest, oro, fobier, tics, irritabilitet, humörsvängningar, sömnproblem, hallucinationer och utvecklingsregression där barnet backar i utveckling. I den här fallstudien följer vi George som fick sin diagnos bortplockad av vården efter att ha följt GAPS Näringsprotokoll.

George föddes år 2000 med kejsarsnitt. Han ammades sex månader och fick sedan en kost med mycket hemgjord soppa och endast vid enstaka tillfällen processad mat.

Redan som liten uppvisade han en otrygg anknytning och ville inte bli lämnad ensam. På natten hade han nattskräck och mardrömmar. Han hade också matsmältningsproblem så som uppblåsthet, ont i magen och förstoppning. Han var också extremt selektiv med maten.

När han fyllde 12 år fick han så svår ångest att han inte längre kunde gå till skolan. Han utvecklade också tics. Under 1,5 år var han hemma från skolan. Tvångssyndrom och negativa tankar tog över och styrde hans liv.

När han fyllde 14 år förstod hans föräldrar att han hade diagnosen PANDAS, vilket bekräftades av vården. Antibiotika och mediciner för att kontrollera humöret skrevs ut. Vissa förbättringar kunde noteras så som bättre ögonkontakt och färre tics. Behandlingen hade dock ingen påverkan på ångest, aggressivitet och koncentrationsförmåga.

Vid 15 års ålder bestämde sig George´s föräldrar för att testa GAPS Näringsprotokoll med hjälp av en certifierad GAPS Pracitioner.

George började på introdieten, men som Italiensk familj var det svårt att klara sig utan bröd, pasta och socker. Därför togs bara delar av detta bort de första veckorna. Ändå kunde de notera att sömn och magproblem förbättrades avsevärt. Det motiverade familjen att följa protokollet fullt ut. Efter 30 dagar såg de förbättringar av samtliga symptom. Det imponerade stort på familjen och de bestämde sig för att fortsätta.

Under sex månader gick George igenom de sex stegen på introduktions-dieten, sedan fortsatte han till Full-GAPS enligt protokollet. Arton månader senare kunde vården plocka bort diagnosen och all medicinering avslutades. George kunde leva ett normalt liv med akademiska studier och goda studieresultat, efter år av kommunikations- och inlärningssvårigheter. Även den kliniska bilden visade att alla symtom på PANDAS försvann. Han följer inte längre GAPS Näringsprotokoll, men lever ett hälsosamt liv med hälsosamma kostvanor.

Fallstudien syftade till att undersöka om GAPS Näringsprotokoll är ett framgångsrikt sätt att behandla PANS/PANDAS på. Både kvalitativa och kvantitativa data indikerade att George´s tillstånd förbättrades på GAPS Näringsprotokoll, som läker och förseglar den ”läckande” tarmslemhinnan och tillför goda tarmbakterier till tarmfloran.

Efter arton månader var George´s alla symptom så som tics, ångest, ljudkänslighet, luktkänslighet, sömn-, koncentrations-, finmotoriska problem, matselektivitet och dåliga ögonkontakt borta. Dessutom återställdes de onormala blodprovsresultaten som tidigare tydde på PANDAS, till normala värden.

När George följde GAPS Näringsprotokoll fokuserade hans familj på att ta bort toxiner från miljön och maten. Genom att ta bort allt socker, bönor, spannmål, stärkelse och processade livsmedel kunde tarmfloran balanseras igen. Hemgjorda fermenterade mejeriprodukter och fermenterade grönsaker bidrog till att bygga upp tarmfloran. Maten kunde brytas ner och tas upp igen. Dessutom innebar eliminering av fibrer under en period (nötter, bönor, frukt och råa grönsaker) att hans tarmslemhinna kunde läka. Näring från köttbuljonger och näringstäta animaliska livsmedel – viktigast av allt, kollagen – förseglade hans ”läckande” tarm. Hälsosamma animaliska fetter och kolesterolrik mat gav honom de nödvändiga byggstenarna för att förstärka varje cell i hans kropp och ge näring till hans hjärna.

PANDAS har definierats som en autoimmun sjukdom. Därför föreslås i fallstudien att tarmhälsa bör övervägas mer när det gäller behandling av autoimmuna sjukdomar och PANDAS.

Källa:
GAPS Nutritional Protocol as a Treatment for PANDAS: A Case Study