Vanliga misstag på GAPS

GAPS introduktionsdiet är en tillfällig och intensivt tarmläkande diet som sedan mynnar ut i fullGAPS-dieten. Ytterst är syftet när du har läkt tarmen, att fasa in annan mat, vilket du gör genom ett särskilt protokoll också. Kortfattat så tar du bort sådant som är svårt för tarmen att bryta ner, exempelvis spannmål, socker, processad mat, stärkelser och fibrer. I stället äter du näringstät mat som hemkokad köttbuljong och fermenterad mat som surkål, yoghurt och kefir. GAPS står för Gut And Psychology / Physiology Syndrome och är grundad av Dr. Natasha Campbell McBride.

Att gå igenom protokollet kan vara livsförändrande. Men det krävs att du är insatt i protokollet och inte missar viktiga detaljer. Här följer några tips på vanliga missar:

Du äter benbuljong i stället för köttbuljong

Benbuljong är garanterat det vanligaste misstaget på GAPS Näringsprotokoll. När du börjar på GAPS är det köttbuljong du ska äta, först när du kommit en bit med din tarmläkning kan du äta benbuljong.

Benbuljong kokas lång tid och utan kött på benen. Det gör att glutamat utvecklas vilket blir tufft tarmen. Det kan ge symptom som huvudvärk, värk i muskler och leder, förvärrade neuropsykiatriska symptom och mängder av andra symptom. Många är också känsliga för histamin i början (vilket är en anledning till att gå igenom GAPS Näringsprotokoll). Då fungerar köttbuljong bättre. Köttbuljong kokar du av ”köttiga” ben, kortare koktid (ca 1,5-4 timmar).

Du äter inte tillräckligt med buljong

Ju mer buljong du får i dig per dag, desto snabbare läker du! Det är i buljongen du hittar de tarmläkande ämnena som tätar och förseglar tarmslemhinnan. Buljongen får du i dig genom att dricka den som den är med extra tillsatt fett, och som soppa med kött, grönsaker och fett i. Sikta på mellan 1 liter och 1,5 liter köttbuljong per dag under introduktionsdieten. Även på full-GAPS är det viktigt att få i sig mycket buljong.

Du missar probiotikan

Det kanske inte är så svårt att missa att surkål eller andra fermenterade grönsaker ingår som bas till varje måltid. Men många missar att få i sig probiotika via surkålsjuice, rödbetskvass och vassle som ingår från steg 1. Grönsaksjuicerna syftar också till att hjälpa matsmältningen genom att stimulera magen att producera egna matsmältningsenzymer. En GAPS-person har som regel svårt att bryta ner maten och i synnerhet fett. Hemgjord yoghurt ingår också och senare när yoghurt tåls, även hemgjord kefir. När du tål kefir kan du göra grönsaksmedley med vassle från kefir. Det tillför ytterligare probiotiska bakteriestammar och jäststammar. Allt introduceras teskedsvis och ökas gradvis. Ju mer variation av olika fermenterade livsmedel och juicer, desto mer variation av goda bakterier får du i dig.

Du äter inte tillräckligt med fett

Det är inte ovanligt att personer som startar GAPS Näringsprotokoll klagar på att de är hungriga konstant. Då äter du för lite fett! Från steg 1 kan du ät talg, ister och kokosolja. Även syrad grädde går bra. Men den innehåller också probiotika vilket gör att du måste starta med lite och öka gradvis, så det kan ta ett tag att komma upp i tillräcklig dos. Senare kan du också lägga till olivolja. Mängden fett just du behöver beror på dina individuella förutsättningar. Men ungefär åtta matskedar extra tillsatt fett per dag, kan vara ett bra riktvärde.

Du tömmer inte tarmen (vattenlavemang)

Det är vanligt att bli förstoppad när du startar introduktionsdieten. Det beror på att fibrer initialt tas bort (för att sedan introduceras gradvis i takt med att tarmen läker). Förstoppning kan ställa till med långt mycket större problem än de flesta kan föreställa sig. Därför måste du ta till hjälpmedel för att lösa problemet om du inte har gått på toa på en hel dag. Vattenlavemang är både effektivt och biverkningsfritt. Det är inte valfritt, utan ingår i protokollet. I gruppen ”GAPS Coach Lisa” kan du se ett webinar om hur du gör. I boken ”Gut and physiology syndrome”, kan du också läsa mer om förstoppning.

Du har missat detoxprotokollet

När du ställer om kosten kommer det att starta reaktioner i kroppen. För att hålla reaktionerna inom rimliga gränser är det viktigt att du stöttar kroppen på olika sätt. Både kaffelavemang, detoxbad och andra sätt att skapa bra förutsättningar ingår. Läs mer i boken ”Gut and physiology Syndrome”.

Du äter för mycket honung

Honung ingår redan från steg 1 på GAPS. Det betyder inte att det är fritt fram att äta några mängder. Vi strävar alltid efter att hålla nere mängden honung och helst inte äta någon alls. En tesked i ditt ingefärate går bra. Eller om du behöver hålla blodsockret jämnt. Då kan du blanda exempelvis ghee med honung och äta av tills blodsockret stabiliserat sig. Sötsaker och bakverk bör minimeras genom hela GAPS-protokollet, men du behöver inte alls avstå!

Du går för fort fram

Tålamod är viktigt! Går du för fort fram är risken att du får bakslag. Alla nya livsmedel ska introduceras teskedsvis och sedan ökas gradvis. I synnerhet steg 1 och 2 är särskilt läkande för tarmen, så ta god tid på dig under de här stegen. Får du symptom kan du behöva backa tillbaka till steget innan, så lyssna på din kropp och ta det lugnt. Det brukar löna sig.

Du har missat att se över din inomhusmiljö

En väldigt vanlig orsak till att man fastnar på något steg i intro-dieten eller inte verkar uppnå förväntat resultat, är att man bor i mögel. Det är inte protokollet det är fel på. Att missa mögel är lätt. Det luktar sällan och växer som regel dolt.

Att försöka läka tarmen samtidigt som något motarbetar den processen kraftigt är svårt. Du kan komma en bra bit på vägen, men kanske inte läka helt.

Det är också viktigt att ta bort parfymerade produkter och andra kemikalier från både inomhusmiljön och din hud. Så se över dina hygienprodukter och städprodukter.

Det finns många misstag man kan göra utöver de här. Kontakta mig för individuell coachning, om du har kört fast eller inte uppnår förväntat resultat – så kan jag hjälpa dig att felsöka och komma vidare!