Kefir skyddar mot virusinfektioner

Kefir är en fermenterad mjölkdryck som påminner om filmjölk. Det probiotiska innehållet i Kefir kan påverka immunförsvaret positivt så att det kan skydda mot virus så som Zika, hepatit C, influensa, herpes och rotavirus. Dessutom är Kefir antiinflammatoriskt, vilket gör att cytokinstormar som ligger bakom svåra fall av Covid-19, kan dämpas. Eftersom effektiva mediciner och vaccin mot covid-19 saknas (2021) enligt den här forskningsstudien, kan det vara hjälpsamt att förebygga covid-infektion genom att i stället stötta immunförsvaret.

Kefir har antiviral, antimikrobiell och antiinflammatorisk effekt enligt studier. Man har också funnit i studier att Kefir kan sänka blodtrycket, påverka kolesterolnivåerna positivt, påskynda sårläkning, hämma tumörtillväxt, och bidra till förändringar i immunförsvaret som leder till att astma och allergi förbättras.

Det som skiljer Kefir från andra fermenterade mjölkprodukter, så som yoghurt, är att det innehåller många jäststammar, utöver de goda bakterierna (probiotikan). Kefir innehåller också mängder av näringsämnen som är avgörande för matsmältningen, immunförsvaret, metabolismen, energibalansen, läkningen, centrala nervsystemet och för att hålla blodsockernivåerna jämna. De här ämnena kan till och med förbättra den mentala hälsan hos patienter som lider av traumatisk hjärnskada. Kefir innehåller exempelvis vitamin B1, B2, B5 och C, zink, koppar, järn och essentiella aminosyror.

Sammanställer man alla studier, kan Kefir verka skyddande mot virusinfektioner som covid-19. Det har man gjort i den här: Kefir: A protective dietary supplementation against viral infection.

Recept på Kefir hittar du här: Kefir.